Wat is EMDR?

Even opnieuw saven

Waar jij last van hebt, heeft waarschijnlijk te maken met nare dingen die jij hebt meegemaakt. Dat kan een ongeluk zijn, een brand, een aanranding of verkrachting, gepest worden of iets anders bedreigends. Misschien is het iets wat een keer is gebeurd, maar het kan ook maanden of zelfs jaren hebben geduurd. Na zulke ingrijpende gebeurtenissen kun je veranderen: wat er is gebeurd, blijft bijvoorbeeld alsmaar als een film in je hoofd terug komen, of je hebt nergens meer zin in, of je kunt niet goed slapen. Het kan ook zijn dat je snel boos bent of heel schrikachtig of dat je je moeilijk kan concentreren. Veel jongeren vinden het vreemd dat ze opeens zo anders reageren of zich zo anders voelen, maar dat komt door de herinnering aan die gebeurtenis(sen). En de rotgevoelens en nare gedachten die daarmee samenhangen. Gelukkig is daar iets aan te doen met EMDR.

Sneller dan je denkt

EMDR (Eye Movement Desensitisation and Reprocessing) is een behandelmethode voor iedereen die iets heftigs heeft meegemaakt en die dat niet heeft kunnen verwerken en daardoor (psychische) problemen heeft. Wetenschappers denken dat die problemen komen omdat de herinneringen aan de gebeurtenis(sen) niet goed zijn opgeslagen in je geheugen. Als je herinneringen met behulp van EMDR wel goed wordt opgeslagen, zullen ook de problemen waar je last van hebt verminderen of verdwijnen. Het fijne van EMDR is dat je al snel verbetering merkt. Als je een keer iets hebt meegemaakt zal je sneller klaar zijn met de behandeling dan iemand die langere tijd is bedreigd of lastiggevallen. Maar ook dan kan je veel aan EMDR hebben.

Hoe werkt het?

Eerst zal de therapeut je vragen om te vertellen wat je je herinnert over wat er gebeurd is en dan om het verhaal stil te zetten op het beeld dat je nu nog het naarst vindt om naar te kijken. Terwijl jij je concentreert op dat beeld en op wat je daar nu bij denkt en voelt, volg je tegelijkertijd met je ogen de hand van de therapeut die voor je ogen heen en weer gaat. Telkens zal de therapeut je vragen wat je merkt en voelt en wat er bij je opkomt. Dat kunnen beelden, gedachten of gevoelens zijn, soms kunnen het ook dingen zijn die je niet kan of wil vertellen. Dat hoeft ook niet . Wel is het belangrijk om te zeggen of je iets voelt veranderen als je naar het beeld kijkt. De behandeling is klaar als de nare ervaring echt een herinnering is geworden waar je aan kan denken zonder er nu nog beroerd van te worden.

Zijn er ook nadelen?

Het kan zijn dat je tijdens de behandelperiode wat meer bezig bent met herinneringen aan de ingrijpende gebeurtenis(sen) of dingen die daarmee te maken hebben. Dat is het verwerkingsproces en dat is dus juist goed. Je kunt daardoor tijdelijk wat onrustiger zijn, gelukkig is dat 3 dagen na de sessie meestal weer voorbij. Misschien heb je ook wel nergens last van en voel je je alleen opgelucht.